Wandelcoaching & running therapy

De mensen in de buurt van mijn praktijk zijn er inmiddels aan gewend: het rondje dat ik vrijwel dagelijks minimaal één keer maak dwars door de natuur, samen met cliënten. Het Kromme Rijngebied is een prachtig stuk natuur dat zich uitstekend leent voor het voeren van (coachings)gesprekken. En de natuur biedt altijd aanknopingspunten en weerspiegelt in velerlei opzicht wat er in ons leeft. 

Eerder schreef ik al dat 'het goed is om eens iets anders te doen vandaag.' Onderzoek wijst uit dat het goed is voor (de vertakkingen van) het brein om dagelijkse routines de deur uit te doen. In plaats van steeds dezelfde route naar de supermarkt of je werk af te leggen, kun je dus beter eens een andere weg nemen. Ook al kost dat je wellicht een stukje van je ongetwijfeld zo waardevolle tijd. 

Dat bewegen een positief effect op onze gezondheid heeft, daar hoef ik het niet over te hebben. Lopen zet je in beweging, zowel fysiek als mentaal.* Een andere positieve bijkomstigheid van wandelcoaching is het feit dat de setting anders is. De cliënt hoeft de coach niet de hele tijd aan te kijken omdat je naast elkaar loopt. Daarnaast voelt een stilte minder ongemakkelijk. Allemaal redenen om zo nu en dan eens naar buiten te gaan met cliënten, mits het weer dat toelaat natuurlijk. 

Ruimte voor Meer besteeds in vrijwel ieder coachingstraject aandacht aan beweging als belangrijk onderdeel van iemands welzijn. Ook running therapy komt vaak aan bod. Doorbraaksessies noemen we dat ook wel. Hoe reageert een cliënt met als leervraag autonomer te worden, of beter te leren grenzen te stellen, op een hardloopsessie waarin de eigen grenzen getest worden door een coach die almaar het tempo opvoert? Wat zijn op dat moment de primaire emoties die bij iemand worden opgeroepen? En in het geval van depressie en burn-out is de positieve invloed van sporten en buiten zijn inmiddels al ruimschoots wetenschappelijk bewezen.

Beweging. Eén van de belangrijkste ingrediënten voor een gezondere levensstijl. En wie had gedacht dat mijn aangeboren/aangeleerde tic om (zo goed als) iedere dag te willen sporten op deze manier tot uiting zou komen in mijn werkzaamheden :-)?

* Juist op het moment dat ik dit artikel aan het schrijven ben, verschijnt het volgende artikel: 'Bewegen in de klas levert betere studieresultaten op.' Toeval? Ik dacht het niet.  

Afdrukken E-mail

Reacties (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

https://deeswork.com/wp-content/uploads/2019/08/cheap-hosting-package-16578.jpg

There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Joris GroenendijkJoris Groenendijk

Bezoekadres:

Provincialeweg 24
3981 AP Bunnik

joris@ruimtevoormeer.nl
06-12 60 18 19

nieuwsbriefOp de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de Hersenspinsels van Ruimte voor Meer!

Naam *
Voer naam in
E-mail *
Voer e-mailadres in.