Een pleidooi voor papier

Nederlanders lezen steeds minder. Een bericht uit de media wat me aan het hart gaat, zo weten de mensen die mij een beetje kennen. Tot vervelens aan toe geef ik vrienden (zelfs vandaag nog) als cadeau een boek, ook al weet ik dat de kans miniem is dat het gelezen gaat worden. En mijn cliënten weten dat mijn zorgvuldig opgebouwde bibliotheek mijn heiligdom is. Ik vergeet niet gauw aan wie ik een boek heb uitgeleend. Het is me evenveel waard als de administratie, getuige het feit dat ik vier keer per jaar een heuse 'boeken terughaalactie' opstart, precies net zo vaak als ik aandacht besteed aan mijn administratie. 
 
Lezen, het is me met de paplepel ingegoten. Ik weet nog goed dat onze moeder ons trouw iedere avond voorlas. Pinkeltje, Snelle Jelle, de Kameleon en wat al niet meer. Ik ben mijn ouders dan ook nog steeds dankbaar voor mijn liefde voor het lezen. Een liefde die ik op mijn beurt probeer door te geven aan mijn eigen kinderen. Pluk van de Petteflet, Otje, Bobbie de Beer, Kikker en Pad, en de Gorgels, het zijn zomaar wat titels die nu de klok slaan, iedere avond weer. Eentje voor Fenna, eentje voor Indy. Lezen zorgt voor verbondenheid, voor (h)echt contact. Het medicijn tegen eenzaamheid. Een thematiek waar nogal wat cliënten uit mijn praktijk mee stoeien. Zeker nu, in deze tijd.  
 
Het lezen van boeken stimuleert ook de verwondering. Als kind verwonderen we ons voortdurend, maar naarmate we ouder worden, komt deze meest bevlogen aller emoties vaak onder een steeds dikkere laag stof te liggen. Dat is spijtig. Het is immers de bron van inspiratie en creativiteit, en doet daarnaast nog veel meer. Het leidt tot minder materialisme, minder haast, meer behulpzaamheid en meer bescheidenheid. Bovendien verandert het ons perspectief op tijd, het geeft ons het gevoel dat we er heel veel van hebben. En tenslotte is ook wetenschappelijk bewezen dat verwondering leidt tot meer geluk. Verwonder jezelf dus (door te lezen)!
 
Een andere, vaak terugkerende thematiek in mijn coachingspraktijk, is (het herstellen van) de hoofd-hart verbinding. Veel cliënten zijn (extreem) goed met de ratio, en verwaarlozen daardoor (onbewust en ongewild) het gevoel. Hoofdbewoners, of wandelende hoofden. It takes one to know one, ik deed nog niet zo lang geleden ook alles op de automatische piloot, met het hoofd. Eén van de manieren om het gevoel meer te prikkelen, is het lezen van boeken. Je verplaatsen in de belevingswereld van een ander, je verliezen in het omslaan van de pagina's, je laten meeslepen door dramatische ontwikkelingen, het zet het hoofd uit (voor zo ver dat kan natuurlijk). Literatuur raakt de mens. Een uitkomst voor mensen die het lastig vinden zichzelf te laten raken. Lees dan wel een roman, of fictie, en niet (alleen) managementliteratuur of non-fictie, want dat stimuleert het hoofd juist (niet dat dat slecht is overigens, sterker nog, het veelvuldig lezen van managementliteratuur zorgt voor (schijn)zekerheid in de zin dat men zou kunnen denken: 'hoe meer ik lees, hoe meer ik weet, hoe minder onzeker ik hoef te zijn;' nogmaals, it takes one to know one...).
 
En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan met het benoemen van positieve gevolgen van lezen, maar ik ben me bewust van het feit dat we in een tijd leven waarin al te grote artikelen niet meer gewaardeerd en dus gelezen worden. Een tijd waarin we boven een artikel aangeven wat de leestijd ervan is. Een tijd die ik ongetwijfeld ruimschoots overschreden heb. En ik lezen dus weer ongewild vermoeiend gemaakt heb en daarmee het tegenovergestelde van mijn intentie bereikt heb...;-)  
 
PS: mocht iemand aan mijn 'boeken terughaalacties' ontsnapt zijn en dit stuk lezen, en ook nog eens een boek van me hebben, voel je vrij het boek alsnog naar me terug te sturen :-)

Afdrukken E-mail

Reacties (0)

There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Joris GroenendijkJoris Groenendijk

Bezoekadres:

Provincialeweg 24
3981 AP Bunnik

joris@ruimtevoormeer.nl
06-12 60 18 19

nieuwsbriefOp de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de Hersenspinsels van Ruimte voor Meer!

Naam *
Voer naam in
E-mail *
Voer e-mailadres in.