In de schaduw is waar je (ook) moet zijn…

Afgelopen week was het zo ver. De derde module van Young CALL 9. De module waarin we aan de slag gaan met datgene wat je in de weg staat om daar te komen waar je zo graag wilt zijn. Angsten en onzekerheden, blokkades en belemmeringen. De pijn opzoeken. Steevast de module waar deelnemers tegen opkijken. Waarom zou ik dat moeten willen, hoor ik je denken? Omdat precies daar de oogst het grootst is. Het is vrijwel altijd ook de module waarin voor het eerst echt heelheid wordt ervaren.

‘Beter een heel mens dan een goed mens.’ Het gedachtegoed van Carl Gustav Jung is één van de pilaren binnen de beweging die CALL graag wil zijn. Wij mensen zetten, net als buurtsupers dat doen met hun mooiste fruit, graag dat wat we zo waarderen aan onszelf, in de etalage. Het fruit wat dan even verderop in de winkel ligt, ziet er al ietsje minder appetijtelijk uit. Maar kom je in het magazijn, dan weet je niet wat je ziet. De rotte en beurse plekken tieren er welig.

Zo is het ook met de mens. Hoe we onszelf graag zien, dat tonen we. De delen in onszelf waar we ons voor schamen, verstoppen we. In het magazijn. Houden we angstvallig verborgen. Jung noemt dat schaduwkanten. Het is dat deel van jezelf dat je niet wilt zijn. Het vervelende is, je bent het niet alleen, je komt er ook niet meer vanaf. Nooit meer. Dus je kunt er maar beter vrienden mee worden.

Jon Kabat-Zinn, (één van) de grondlegger(s) van de mindfulness-beweging, zei ooit ‘lijden = pijn x verzet.’ Hoe meer jij je verzet, hoe groter je lijden. Als je door de regen fietst, en je vloekt in stilte (of hardop), vergroot je je lijden. Kinderen springen nog eens een keer extra in een plas, met minimaal of geen lijden als gevolg (voor de kinderen, de ouders laat ik hier maar even buiten beschouwing ;-)). Wij nemen de verkeerde afslag als we ons verzetten tegen pijn. Als we onze schaduwkanten in het donker laten. Door ze bewust niet te willen laten zien aan de wereld. Het accepteren van je schaduw is moeilijk, en zal dat de rest van je leven ook blijven. Maar het is wel de weg.

In de briljante documentaire ‘Stutz’ (die voor iedere begeleider maar eigenlijk voor ieder mens verplichte kost zou moeten zijn) spoort de gelijknamige psychiater Phil Stutz zijn cliënt Jonah Hill aan in gesprek te gaan met zijn schaduw. Dat is precies wat we doen tijdens de derde module van Young CALL. Je spoort je schaduwkanten op met de andere deelnemers in de groep, diept ze in klein comité uit en zet ze vervolgens in de groep in het licht. Het doel is in harmonie te zijn met je schaduw, pas dan ervaar je heelheid.

Zelf kwam ik er tijdens mijn reis bij Young CALL tot mijn grote schrik achter dat ik maar wat rigide kan zijn. Wat ik graag aan de wereld laat zien, is hoe flexibel ik wel niet ben. Hoe vrij ik me door het leven beweeg. Ik rigide? Dan heb je toch echt niet goed gekeken. Terwijl ik extreem van de structuur kan zijn als het bijvoorbeeld aankomt op het voorbereiden van een marathon, in het bedrijven van mijn sport(en). Ik alles tot op de kilometer en de seconde nauwkeurig voorbereid en uitvoer. Compleet met bijbehorend eet-, drink- en slaappatroon. Uit voorzorg iedere twee weken naar de fysiotherapeut ga. Hoe rigide wil je het hebben? Door het maar gewoon te accepteren, mag het er zijn. En kan ik zijn wie ik ben. Zonder zelfafwijzing.

De huidige leergang Young CALL is inmiddels over de helft, wat nog volgt zijn een afsluitende vierde module, en een natuurmodule. Dat betekent ook dat de volgende leergang voor de deur staat. Maandag 13 en dinsdag 14 september zal er een nieuwe groep beginnen aan deze levensveranderende reis. Een groep waarin niet één, niet twee, maar drie partners van oud-deelnemers de sprong wagen. Wat een groot compliment. Wil jij daaraan deelnemen? Zijn er mensen in je omgeving die je deze reis zou gunnen? Werknemers in je organisatie? Voel je vrij, om contact op te nemen of om daarover van gedachten te wisselen met ons!

ff3758383f3c3739d53221b6d781a026

Bovenstaande foto is het eerste wat ik zie op mijn bureaublad als ik m’n laptop opensla. Het waren de laatste woorden van begeleiders Jeannette en Aleida tijdens mijn reis bij Young CALL 5. Ik zal ze nooit vergeten.

Afdrukken E-mail

Reacties (0)

There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Joris GroenendijkJoris Groenendijk

Bezoekadres:

Provincialeweg 24
3981 AP Bunnik

joris@ruimtevoormeer.nl
06-12 60 18 19

nieuwsbriefOp de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de Hersenspinsels van Ruimte voor Meer!

Naam *
Voer naam in
E-mail *
Voer e-mailadres in.