De vijf boeken die me het meest gebracht hebben

Dat ik nog  nooit eerder geschreven heb over de boeken die mij het meest geïnspireerd hebben in m’n leven, hoe is het mogelijk?! De mensen die mij kennen, die bij mij thuis of in mijn coachingspraktijk geweest zijn, weten hoeveel plezier ik beleef aan het lezen van een goed boek.

IMG 2187 2

Regelmatig krijg ik van gesprekspartners te horen dat één van de grote pluspunten van een traject bij mij is, dat het ze een bibliotheek oplevert. Voor iedere worsteling een verhaal of een gedicht. Als ik het idee heb dat één van mijn boeken je iets zou kunnen brengen, geef ik het aan je mee. Daarom nu in willekeurige volgorde (en in de wetenschap dat ik een groot aantal andere boeken hier niet het recht mee doe dat ze wel verdienen) het rijtje boeken dat ik eenieder aan zou raden. En ja, het werden er geen vijf maar zes…

1. De keuze – Edith Eger

‘Wil je gelijk hebben of gelukkig zijn?’ ‘Zonder strijd ook geen intimiteit.’ ‘Er is geen hiërarchie in lijden.’ Allemaal tegeltjes die ik dankzij Edith Eger uit m’n mouw schud. ‘Een monumentaal boek’ heb ik het al eens eerder genoemd. ‘De ballerina van Auschwitz’ schreef deze autobiografie en integreerde haar levensverhaal met de manier waarop ze kijkt naar hoe het proces van therapie zou moeten lopen (voor zo ver je daar een vaststaand beeld bij zou kunnen hebben natuurlijk). Onderdeel van dat levensverhaal is dat ze Auschwitz-overlevende is. Lange tijd heeft ze dit weg willen stoppen, totdat ze zich realiseerde dat ze door dat te doen juist geen verbinding maakte met haar gesprekspartners, dat wat doorslaggevend is in het slagen van een coachingstraject of andersoortige trajecten van begeleidende aard. Haar tweede boek ‘Het geschenk’ is meer een werkboek, maar daardoor niet minder de moeite waard, integendeel zelfs.

2. De moed van imperfectie – Brene Brown

Plompverloren kwetsbaar, open en transparant. En ja, ook zeker Amerikaans. Maar dat moet je maar even op de koop toe nemen. Wat ik zo waardeer aan de boeken van Brene Brown (en ja, ik weet dat dat alles over mij zegt) is het feit dat haar theorie wetenschappelijk bewezen is, dat ze het niet zomaar uit haar duim zegt op basis van dat wat ze zelf heeft meegemaakt (zonder dat ik daarmee wil zeggen dat het in dat geval minder waar zou kunnen zijn). Bottom line? Kracht en kwetsbaarheid zijn twee kanten van dezelfde medaille, we kunnen niet zonder het één, maar ook niet zonder het ander. Als je niet zo van het lezen bent, kijk dan eens naar haar TED-talk, één van de meest bekeken TED-talks die er is. Of ‘The call to courage’, die je op Netflix kunt vinden.

3. De Fontein – Els van Steijn

Els van Steijn is de autoriteit in Nederland op het gebied van systemisch werk. Die dat wat niet in woorden te vatten valt, dat wat niet met het hoofd te begrijpen valt, zo kundig heeft weten te vangen en heeft opgeschreven. Ik ga dan ook niet proberen het hier uit te leggen, lees het maar gewoon (en dan wederom voor de mensen die niet zo van het lezen zijn, je kunt je ook beperken tot hoofdstuk 2 van haar tweede boek, ‘De fontein, maak wijze keuzes’ - een samenvatting van haar eerste boek). En onderga het vervolgens, in een opstelling. Neem vooral contact op met me als je dat zou willen. 

4. Verslaafd aan liefde – Jan Geurtz

Niet het makkelijkste boek uit dit rijtje. Je hebt van die boeken waar je aan begint, waar je niet doorheen komt. Ik leg zo’n boek dan weg, en open het een tijdje later weer eens. ‘Verslaafd aan liefde’ is zo’n boek wat ik meermaals heb weggelegd. Maar ik weet ook nog precies wanneer het kwartje wel viel, waar ik toen was. In de zon, voor onze camper toen we op reis waren in Australië. Het geeft je meer inzicht in je overtuigingen, het ontstaan ervan en hoe je ermee kunt leren leven.

5. Synchroniciteit, de innerlijke weg naar leiderschap – Joseph Jaworski

Ooit ‘bedacht’ door Carl Gustav Jung, de psychiater wiens werk ik zo aanhang, wiens werk centraal staat aan de basis staat van het werk wat we doen bij CALL. 'De term synchroniciteit betekent zinvolle coïncidentie van uiterlijke en innerlijke gebeurtenissen die zelf niet causaal verbonden zijn.' Een hele mond vol. En we worden er nog niet heel veel wijzer van. Als ik dat in mijn eigen woorden zou vertalen, dan zou ik zeggen dat synchroniciteit zoveel wil zeggen als het verstaan van de tekens uit het universum die je de weg (kunnen) wijzen in het leven. 

Wat het misschien nog niet heel veel duidelijker maakt. Als ik het dan met mijn eigen persoonlijke verhaal zou moeten ondersteunen, kom ik bij het moment dat ik daadwerkelijk besloot te gaan voor het starten van mijn eigen coachingspraktijk. Of het moment dat ik zo diep in de put zat dat niks meer doen ook geen optie meer was. En toen waren daar ineens de tekens waar ik het zojuist over had. Een oude bekende die goed is met websites, die me daar wel mee wilde helpen. Een praktijkruimte vastzittend aan mijn ouderlijk huis (waarvoor ik nog wel een tijd over een drempel van schaamte diende te gaan, want daar kwam ik weer aankloppen bij pap en mam, op m'n 32e...). Een tweetal cliënten die zich via via bij me meldden, die zich wilden laten begeleiden. Een coach die me onvoorwaardelijk steunde bij het volgen van mijn eigen pad. Toen waren er ineens geen redenen meer om het niet te doen. En ben ik het in het diepe gesprongen. Heb jij in het diepe te springen? Lees dan vooral dit boek.

6. De Maskermaker – Wibe Veenbaas & co

Ik was nooit de mens en de coach geweest die ik nu ben, zonder mijn opleiding bij Phoenix. En het boek ‘De maskermaker’ is het opus magnum van deze opleiding, van dit instituut. De karakterstructuren komen terug in veel van het werk dat ik doe. Het is een even plezierige als confronterende wijze van kijken naar menszijn. Neem de tijd als je hieraan wilt beginnen, het duurt even voordat het beklijft. Nog iedere week sla ik het open om wat terug te lezen, iedere keer weer leer ik iets anders over mezelf.

Tot mijn grote spijt en verdriet staan boeken als de Alchemist, Dagboek van de Ziel (al komt dit boek wel terug in de boeken die ik afgelopen jaar gelezen heb, die het meest met me gedaan hebben), Liefdesbang, al het werk van Irvin Yalom, en nog zoveel meer boeken niet in deze lijst, maar het leven is ook kiezen.

PS: oh, en voor die mensen die dit lezen, in hun boekenkast kijken en daar een boek zien staan van me, die zou ik graag terug hebben :-)!

Afdrukken E-mail

Reacties (0)

There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Joris GroenendijkJoris Groenendijk

Bezoekadres:

Provincialeweg 24
3981 AP Bunnik

joris@ruimtevoormeer.nl
06-12 60 18 19

nieuwsbriefOp de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de Hersenspinsels van Ruimte voor Meer!

Naam *
Voer naam in
E-mail *
Voer e-mailadres in.