Het wonder van de groep

Toepasselijker dan de datum van 14 februari wordt het niet. Valentijnsdag, de start van module I van Young CALL 10. Even schakelen, na de vierde en op een na laatste module van Young CALL 9 afgelopen week. De parallel met de liefde is gauw gemaakt. In het werk wat ik mag doen, met groepen, ga je gaandeweg het proces van de groep en zijn deelnemers houden. En is er bij nieuwe groepen in het begin sprake van een ontluikende verliefdheid.

IMG 2178

En bij verliefdheid komt spanning kijken. Aftasten. Vind ik de groep wel echt leuk? En zij mij? Het maakt dat zo’n eerste module ook altijd onzekerheid geeft. Ik meer dan anders last kan hebben van belemmerende gedachten. Pijn en plezier gaan nou eenmaal door dezelfde pijpleiding. Kan ik dat wat ik van binnen voel, delen in het hier en nu, zodanig dat de groep er wat aan heeft? De groep de bedding bieden die nodig is om het wonder van de groep te kunnen laten voltrekken? Maar ook de grenzen aangeven die vereist zijn om (de deelnemers van) de groep zich veilig te laten voelen?

Terug naar die groep. Tijdens de intakes die we voeren met alle mensen die willen deelnemen aan Young CALL, zie je al de eerste draadjes die er voorzichtig gesponnen worden tussen de verschillende mensen. De lijnen die er onderling lopen. Wie er wat op welke manier van de ander kan gaan leren. Wat gedeelde thematieken zijn. Waar het zeker over zal gaan in de groep. Hoe dieper je als trainer kunt gaan tijdens het eerste zien en gezien worden, hoe meer je die intentie zelf voorleeft, des te meer zal een groep geneigd zijn goed voorbeeld te doen volgen.

IMG 2173

Delen is helen, daar ben ik gaandeweg zo van doordrongen geraakt. Maar net als dat je ziel en zaligheid blootgeven in een groep doodeng is, zeker de eerste keer, zal ook delen voor een groep als trainer nooit makkelijk worden. Ook de zoveelste keer. Maar het is zo nodig. Door te delen nemen we verantwoordelijkheid voor onze binnenwereld. Mogen we zijn wie we ten diepste zijn. Accepteren we onszelf in plaats van ons te bezondigen aan het tegenovergestelde: zelfafwijzing.

Het is misschien wel het grootste goed dat we te bieden hebben als Young CALL, het wonder van de groep. En het is wederom geschied, na één ochtend al. Op naar module II. 

π™‰π™žπ™šπ™ͺπ™¬π™¨π™œπ™žπ™šπ™§π™žπ™œ 𝙣𝙖𝙖𝙧 𝙬𝙖𝙩 𝙯𝙀'𝙣 π™œπ™§π™€π™šπ™₯ π™Ÿπ™€π™ͺ 𝙯𝙀π™ͺ 𝙠π™ͺπ™£π™£π™šπ™£ π™—π™§π™šπ™£π™œπ™šπ™£? π™‘π™€π™šπ™‘ π™Ÿπ™š π™«π™§π™žπ™Ÿ 𝙀𝙒 π™˜π™€π™£π™©π™–π™˜π™© 𝙀π™₯ π™©π™š π™£π™šπ™’π™šπ™£!

Afdrukken E-mail

Reacties (0)

There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Joris GroenendijkJoris Groenendijk

Bezoekadres:

Provincialeweg 24
3981 AP Bunnik

joris@ruimtevoormeer.nl
06-12 60 18 19

nieuwsbriefOp de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de Hersenspinsels van Ruimte voor Meer!

Naam *
Voer naam in
E-mail *
Voer e-mailadres in.