Referenties

'Je hebt mij veel geleerd en mij heel voorzichtig weer het leven teruggegeven wat ik kwijt was.' 

Ik ben trots op waar ik gekomen ben! Zonder jouw hulp en begeleiding was dit mogelijk niet gelukt en ik ben je daarom nog steeds dankbaar. Je hebt mij veel geleerd en mij heel voorzichtig weer het leven teruggegeven wat ik kwijt was. Dankjewel voor je hulp, ik zal het nooit vergeten.

Petra


'Af en toe meen ik de door Joris aangereikte spiegel niet meer nodig te hebben, maar daar kom ik altijd op terug.' 

Toen ik bij Joris binnenkwam dacht ik te zijn vastgelopen in werk en carrière. Wat wilde ik in de toekomst doen? Die vraag legde ik zo’n beetje op tafel. In het coachingstraject dat volgde hield Joris mij, zonder oordeel, een spiegel voor. Of, beter gezegd: hij leerde mijzelf een spiegel voor te houden. Tijdens de gesprekken stelde hij regelmatig een open vraag die ik op dat moment als irrelevant, of niet interessant beoordeelde. Maar juist die vragen openden in de dagen erna bij mij een opening naar reflectie. Ik ging er gesloten in, en kwam er meer open uit. Dat heb ik als bevrijdend ervaren. De door Joris aangereikte boeken uit zijn reuzenboekenkast hebben me ontzettend geholpen. Van die zelfhulpboeken waarvan ik vooraf jeuk kreeg; ze bleken toch écht voer voor reflectie, in combinatie met de interessante gesprekken.

Joris heb ik als een warme persoonlijkheid ervaren, oprecht en zonder oordeel. Een uitstekend luisteraar, of eigenlijk observator. Af en toe meen ik de door hem aangereikte spiegel niet meer nodig te hebben, maar daar kom ik altijd op terug.

Eddie


'Ik heb door (chronische) depressies de nodige therapie achter de rug en alsnog heb ik met Joris nieuwe dingen over mezelf geleerd.'

Ik kwam bij Joris terecht met veel dromen, vragen en ambities maar ik had moeite om het juiste pad te vinden dat ik moest bewandelen. En zo hebben Joris en ik letterlijk gewandeld :-) Wat zo prachtig is, is dat Joris echt met je mee loopt, als een soort geweten dat over je schouder meekijkt en met je meekijkt naar jouw situatie(s). Onverbiddelijk eerlijk, een echte spiegel. Die had ik soms nodig om tot een diepere laag te komen. Wat heeft het me gebracht? Het heeft me vooral dichter bij mezelf gebracht; en de uitkomst is dat ik acties kon ondernemen die dichtbij mijzelf lagen en me een trots gevoel geven over mijzelf. Ik heb door (chronische) depressies de nodige therapie achter de rug en alsnog heb ik met Joris nieuwe dingen over mijzelf geleerd.

Joris is een ongelooflijk warm persoon, ik heb gelachen en gehuild. Het was mooi en Joris, jou ben ik dankbaar dat je dit stukje van mijn pad hebt meegelopen. Ik weet welke weg ik in ga slaan, sterker nog: die ben ik al ingeslagen! Dankjewel en vanzelfsprekend raad ik Joris van harte aan.

Soraya


'Ik zou Joris aan iedereen aanraden; de eerste kennis van mij heeft al iets met hem afgesproken.' 

Mijn verhaal met Joris begon nadat mijn toenmalige praktijkondersteuner mij het advies had gegeven om met een burnout-coach in gesprek te gaan. Hij wist me te vertellen dat er in Utrecht genoeg mogelijkheden waren! Dezelfde avond ben ik begonnen met mijn zoektocht, iemand vinden die voldeed aan de eisen die ik had. Dichtbij, vakbekwaam en beschikbaar. Die zoektocht heeft niet lang geduurd, ik sprak Joris dezelfde week nog telefonisch, had gelijk het idee dat er een zogeheten klik was en hij was snel beschikbaar om mij te helpen. Hij nodigde mij uit om langs te komen en al gauw waren wij met elkaar aan het sparren over mijn ontwikkeling, geschiedenis en mijn toekomst tijdens onze wandelingen door de omringende natuur van Bunnik. 
 
De approach van Joris vond ik heel fijn; hij neemt de tijd voor je en doet zijn best om zichzelf in jouw situatie te verplaatsen. Door middel van zijn eigen verhalen, te sparren over gedachten/herinneringen/emoties en leesmateriaal mee te geven, merk je al gauw dat puzzelstukjes op hun plaats vallen. Verder is de aanpak die hij gebruikt heel laagdrempelig en daadkrachtig. Door middel van samen wandelen en praten kan je blijkbaar al heel ver komen met je eigen problematiek. Ik kijk in positieve zin terug op de tijd en aandacht die ik van hem gekregen heb en zou hem iedereen aanraden; de eerste kennis van mij heeft al iets met hem afgesproken. 

Olivier


'Waar ik het traject als verdwaald in een doolhof begon, kan ik zeggen dat ik nu de uitgang gevonden heb.' 

Joris was een grote spiegel, waar ik soms niet in kon, niet in wilde en niet in durfde te kijken. Gelukkig heeft dat door de fijne gesprekken niet lang geduurd. Gesprekken waarin werd gewandeld, gehuild en gelachen. De opdrachten waren mooie eye openers en de geleende boeken (groot pluspunt) boden meer diepgang op de besproken onderwerpen. Waar ik het traject als verdwaald in een doolhof begon, kan ik zeggen dat ik nu de uitgang heb gevonden. Veel over mezelf geleerd, erkenning en begrip voor mijn gedrag en gedachten én een doel voor mijn loopbaan.

Eli


'Joris luistert heel goed, slaat werkelijk waar álles op wat je zegt (wat ik heel knap vind) en grijpt daar op terug waar nodig.'

Afgelopen jaar heb ik kennis gemaakt met Joris als een fijne vent, goede gesprekspartner en daarnaast oprecht geïnteresseerd in mij als persoon. Hij luistert heel goed, slaat werkelijk waar álles op wat je zegt (wat ik heel knap vind) en grijpt daar op terug waar nodig. Ik zat niet lekker in mijn werk en gaf mezelf daar vooral de schuld van. Joris liet me inzien dat het oké is om aan jezelf toe te kunnen geven dat iets niet werkt en dat je altijd voor jezelf kan of mag kiezen. Ik ben heel erg dankbaar dat ik dat uiteindelijk ook heb gedaan en zo hopelijk een mooie nieuwe stap kan zetten. 

Sander


'Ik kijk terug op een heel mooi leerproces, waarbij ik met begeleiding van Joris weer het vertrouwen heb dat ik dat nu zelf voort kan zetten.'

In mijn zoektocht naar een nieuwe baan heb ik Joris benaderd om met me mee te denken. Nu, bijna een jaar verder, heb ik zoveel meer uit onze gesprekken gehaald dan alleen nieuwe inzichten op professioneel vlak. Joris hielp me met zijn niet-oordelende, open en soms confronterende houding om me kwetsbaar op te stellen en dat met hem te delen. Dankzij onze gesprekken heb ik me beseft hoe lastig ik het vind om me kwetsbaar op te stellen, maar hoe veel het me brengt als ik dit wel doe. 
 
Al wandelend door Rhijnauwen, liep Joris letterlijk en figuurlijk naast me en was er alle ruimte voor kwetsbaarheid en reflectie. Ik kijk terug op een heel mooi leerproces, waarbij ik met begeleiding van Joris weer het vertrouwen heb dat ik dat nu zelf voort kan zetten. Dankjewel daarvoor Joris! 

Lotte


'Door de gesprekken met jou heb ik veel meer rust gekregen en ben ik veel te weten gekomen over mezelf.' 

Er is veel veranderd in vergelijking met een half jaar geleden. Door de gesprekken met jou heb ik veel meer rust gekregen en ben ik veel te weten gekomen over mezelf. Je hebt mij de handvatten gegeven waar ik naar op zoek was. Ik ben je daar erg dankbaar voor.

Koen


'Joris daagt je uit om vanuit een ander perspectief te leren kijken, verder na te denken, te voelen en uit je comfortzone te stappen.' 

Afgelopen jaar heeft Joris een stuk meegelopen op mijn pad. In de gesprekken die we gevoerd hebben heb ik Joris leren kennen als professioneel, doortastend, oprecht, betrokken en geduldig. Hij daagt je uit om vanuit een ander perspectief te leren kijken, verder na te denken, te voelen en uit je comfortzone te stappen. De sessies en de vragen waren op momenten confronterend maar altijd oprecht en zonder oordeel. Het wandelen tijdens de gesprekken, de persoonlijke verhalen en de humor creëerde een ontspannen sfeer waarin alles bespreekbaar was. Tussen de gesprekken door zorgde concrete opdrachten, te lezen boeken en toegestuurde gedichten voor meer inzicht en achtergrond bij de besproken onderwerpen.

Het coaching traject heeft me gebracht dat ik mezelf makkelijker centraal stel en opener ben naar anderen. Dat ik uitspreek hoe het echt met me gaat, wat ik wil en wat ik ergens van vind. Daarnaast heeft het me inzicht gegeven in wat de drang naar controle en perfectionisme me kost en wat het me brengt als ik dit meer los laat. Het heeft me geleerd om te gaan met het niet weten, minder te overdenken en te moeten, te vertrouwen op dat het goed komt en meer te genieten.

Claudia


'Je hebt me geholpen als mens stappen te doen zetten die ik mij nooit voor had kunnen stellen.' 

Je hebt me geholpen mijn weg te zoeken en hoewel ik vast nog tegenslagen zal kennen, heb ik lessen geleerd die ik nooit in mijn leven meer ga vergeten. Waarvoor grote dank.
 
Jouw karakter gaf mij een warm gevoel waar je je snel bij thuis voelt, waarmee het vaak niet eens voelde alsof ik als een cliënt aan een sessie deelnam. Hierdoor werd het voor mij makkelijker om, stap voor stap, mijn ‘ziel’ te openen en mijn angsten en uitdagingen te delen en te bespreken. Dat gecombineerd met jouw aanpak en het vermogen om de juiste vragen te stellen of de juiste handvatten toe te reiken, vaak in de vorm van een boek of podcast (of een voorbeeld / passage hiervan) hebben mij mijzelf leren kennen in een vorm die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Daarnaast heb je me geholpen als mens stappen te doen zetten die ik mij nooit voor had kunnen stellen. 

Davey


'Joris is één van de beste luisteraars die ik ken, iemand die je echt een welkom gevoel geeft.' 

Er zijn zoveel kwartjes gevallen tijdens de coachingssessies van Joris. Hij is één van de beste luisteraars die ik ken, iemand die je echt een welkom gevoel geeft. Hij confronteerde me op een liefdevolle manier met patronen die mij niet langer dienden en heeft me geholpen om deze te doorbreken. Ook fijn om de sessies af en toe wandelend voort te zetten in de mooie natuur van Bunnik. 

Dorien


'Ik heb enorm veel gehad aan de sessies met Joris.'

Ik heb enorm veel gehad aan de sessies met Joris. Ik ben naar Joris toegegaan met het idee dat hij mij zou vertellen hoe ik mijn uitdagingen moest aanpakken en oplossen. Uitdagingen die vaak erg groot waren in mijn ogen en tegelijkertijd al jaren speelden. In plaats daarvan heeft hij mij laten zien hoe dat ik dit zelf kan doen en dat ik het vaak eigenlijk al weet. En dat is misschien wel veel waardevoller. Hij wist mij steeds de goede vragen te stellen en te leren luisteren naar mijzelf. 
 
Daarnaast heb ik de gesprekken vanaf het begin als goed en comfortabel ervaren. Het is geen moment veroordelend of ongemakkelijk geweest. Ook de afwisseling met bijvoorbeeld wandelsessies was erg prettig. Hij creëert een veilige omgeving om jouw verhaal te delen en biedt de ruimte om daar zelf aan te werken. Ik zou iedereen van harte aanbevelen om Joris een stukje mee te laten lopen op zijn/haar pad! 

Gerjan


'De spontaniteit is terug, ik heb meer rust en ik geniet weer (van de kleine geluksmomenten)!' 

Door de coachingssessies met Joris heb ik geleerd mijn leven in te richten zoals ik dat zelf wil. Niet te voldoen aan verwachtingen van anderen en bewust te kiezen voor wat ik wil. De spontaniteit is terug, ik heb meer rust en ik geniet weer (van de kleine geluksmomenten)! Ook durf ik steeds meer te delen als het eens niet zo goed met me gaat, waardoor vriendschappen hechter zijn geworden. 

Joris voelde goed aan welke aanpak ik nodig had. Of dit nu recht voor zijn raap was, door even stil te blijven of door binnen te blijven in plaats van een wandeling te maken. Joris pikte de juiste thema's op en liet mij vervolgens zelf nadenken en inzichten verkrijgen. Wat ik heel prettig vond, waren de concrete opdrachten die ik meekreeg. Ontwikkelen doe je niet in een paar sessies, juist in de tussenliggende periodes heb ik hard aan mezelf gewerkt aan de hand van boeken, opdrachten en nieuwe inzichten. Ik ben Joris dankbaar voor de weg die we samen hebben bewandeld en bovenal om hem als persoon te hebben mogen leren kennen. Ik gun iedereen een coach als Joris, wat is dat waardevol!

Simone


'Ik ben heel blij dat ik met Joris in contact ben gekomen op een moment in mijn leven dat ik daar behoefte aan had.'

Ik ben heel blij dat ik met Joris in contact ben gekomen op een moment in mijn leven dat ik daar behoefte aan had. Er was vanaf het begin af aan een heel persoonlijke klik, omdat Joris een open houding heeft en hij niet veroordelend is. Ik voel me altijd welkom als ik langskom, en na onze gesprekken krijgt alles langzaam een plekje. Tijdens onze gesprekken hebben we samen gekeken naar mijn manier van denken over mezelf en ook over anderen. Overigens heb ik ook interessante, leerzame boeken mee naar huis gekregen. Terwijl ik deze las, kwam ik zelf tot nieuwe inzichten en in onze gesprekken hielp Joris mij om mijn gedachten op een rij te zetten.

Dankzij deze gesprekken ben ik met een nieuwe blik naar mezelf gaan kijken. Ik heb veel geleerd over mijn kwaliteiten en belangrijke waarden, en heb geleerd dat ik mezelf mag zijn. Het voelt als een pad dat ik heb mogen bewandelen en waarop Joris me telkens wees op welke manieren ik zelf mijn pad kon blijven bewandelen, hoe lastig dat soms ook kan zijn. Bedankt daarvoor!

Titus


'Ik zou je aan iedereen aanraden en blijf dat dan ook doen.'

Je was onverwachts een ANWB-paddenstoel die meerdere richtingen aangaf en daarbij vermeldde dat elke richting goed is. De gesprekken waren fijn, vanaf het moment dat je de deur opendeed, voelde ik me welkom en kon ik me vrij snel helemaal open gooien. Dat is niet iets waar ik moeite mee heb, maar het is fijn dat je iemand treft die je op je gemak stelt, die een luisterend oor biedt, je goede gerichte vragen stelt en opdrachten geeft zonder dat het voelt als ‘moeten’ en bovenal iemand die je laat lachen! Waar je soms zit en dat de tranen over je wangen stromen (zo ook nu, terwijl ik terug denk aan onze gesprekken) maar waar je daarna verlicht de deur uitstapt.

Het gekke is....ik zit nog steeds thuis....maar vind ik het erg? Nee. Je hebt me geleerd om zaken los te laten, mijn gevoel en mijn hart te volgen en bovenal niet te hard voor mijzelf te zijn. Dankbaar zijn voor de dingen die wél goed gaan. Zo kan ik nu genieten van de zon, even lezen, tekenen, me niet schuldig voelen en er 100% van genieten. Maak ik me zorgen over de toekomst? Soms. Maar dat lijkt me niet meer dan logisch in deze gekke tijd. Ongemerkt blijf ik bezig met het ontdekken van wat ik zou willen doen wanneer de tijd het weer toelaat. Tot die tijd vermaak ik me dus wel. Nogmaals, ik ben dankbaar voor onze fijne gesprekken. Ik zou je aan iedereen aanraden en blijf dat dan ook doen.

Tamara


'Ja, ik kan Joris van harte aanraden!'

Ik heb het genoegen gehad om over een periode van ruim acht maanden gecoacht te worden door Joris. Ik kan Joris beschrijven als iemand die oprecht geïnteresseerd is in jou: hij denkt met je mee en is zeker niet bang is om te confronteren wanneer hij dat nodig acht. Zelf heb ik dat als heel prettig ervaren. Mijn 30-dilemma heb ik in ieder geval 'overwonnen' en ik hoop oprecht Joris in de toekomst nog eens tegen te komen. We delen allebei een passie voor hardlopen dus onze paden gaan ongetwijfeld nog eens kruisen ;-).

Ja, ik kan Joris van harte aanraden!

Bart


'Ik maak me veel minder zorgen over vragen waar ik eerst veel over kon piekeren. En dat voelt een stuk lichter.' 

Na een periode waarin ik niet zo lekker in m'n vel zat, hebben de fijne gesprekken met Joris me geholpen om eens wat beter te kijken naar waar bepaalde twijfels en vragen vandaan komen. Al wandelend door Rhijnauwen vroeg Joris op precies de juiste punten door, waardoor ik na elk gesprek weer met een aantal inzichten naar huis fietste. Joris luistert heel goed, maar deelt af en toe ook zijn eigen ervaringen met dezelfde thema's, wat ik als prettig heb ervaren. Al snel voelde ik dat er iets in beweging was, en kreeg ik meer vertrouwen om te kiezen voor mogelijkheden waar ik blij van wordt. Ik maak me veel minder zorgen over vragen waar ik eerst veel over kon piekeren. En dat voelt een stuk 'lichter' :) 

Lisa


'Na mijn traject met Joris voelde het raar om afscheid te nemen, het is niet vaak dat je zo diepgaand contact maakt met iemand.' 

Na mijn traject met Joris voelde het raar om afscheid te nemen, het is niet vaak dat je zo diepgaand contact maakt met iemand. Maar dat is wat hem juist zo'n sterke coach maakt. Joris luistert, vraagt door, oordeelt niet maar komt wel met advies. Soms direct en soms per mail na de sessie of in een volgende sessie. Hij gebruikt persoonlijke ervaringen, boeken en filmpjes om zijn verhaal kracht bij te zetten of om je te helpen tot nieuwe inzichten te komen. Hij heeft mij geholpen om meer mijzelf te zijn en daarmee oké te zijn. Joris, dankjewel en zeker tot ziens.

Rogier


'Voor het eerst durf ik volledig mezelf te zijn en voel ik dat dat goed genoeg is. Dat is een openbaring voor mij.' 

Ik heb ontdekt wie ik ben, waar ik voor sta en ik volg de route naar wat ik wil bereiken in het leven. Voor het eerst durf ik volledig mezelf te zijn en voel ik dat dat goed genoeg is. Dat is een openbaring voor mij. Joris gaf mij keer op keer het vertrouwen om dit avontuur aan te gaan en angsten en oude patronen los te laten. Zijn adviezen hebben effect op iedere laag van mijn leven. Zowel zakelijk als privé. Ik ben een rijker en completer mens geworden dankzij Joris. 

Anne Claire


'Door de goede vragen werd ik me bewust van de manier waarop ik dingen doe en hoe ik dit kan stimuleren of juist kan veranderen.'

Joris heeft een luisterend oor en stelt de goede vragen. Het voelde vertrouwd en ik kreeg het idee dat er oprecht geluisterd werd. Door de goede vragen werd ik me bewust van de manier waarop ik dingen doe en hoe ik dit kan stimuleren of juist kan veranderen.

Daniël


'Die vage stip op de horizon heb ik samen met een heleboel ballast overboord gegooid. Het roer heb ik gemaakt en er ligt een route. Maar veel belangrijker: ik ben weer lekker aan het varen. De wind staat in de zeilen en de zon schijnt op mijn wangen.'  

Aan het begin van dit jaar had ik het idee stuurloos rond te dobberen met een onbereikbare stip op de horizon, de controle was weg. Ik was vastgelopen en ik wilde wat anders. Ik had alleen geen idee wat of hoe er te komen. Ik kwam Joris tegen en samen gingen we op pad. Al wandelend deed ik mijn verhaal en telkens werd me een spiegel voorgehouden. Soms was het confronterend maar altijd bracht het nieuwe inzichten over mezelf. De verantwoordelijkheid van het coachingstraject lag bij mij: ik bepaalde. Eén van mijn belangrijkste lessen.   

Die vage stip op de horizon heb ik samen met een heleboel ballast overboord gegooid. Het roer heb ik gemaakt en er ligt een route. Maar veel belangrijker: ik ben weer lekker aan het varen. De wind staat in de zeilen en de zon schijnt op mijn wangen.

Marieke


'Nu merk ik dat ik vaker en grondiger reflecteer op mijn gevoel. En dat vervolgens ook meer deel met familie, vrienden en zakelijke relaties. Niet dat dat altijd hoeft, maar ik merk dat het me verder brengt, het maakt me gelukkig, opgelucht en vrij.'

Joris heeft letterlijk en figuurlijk een stuk meegelopen op mijn pad. En ik ben blij dat hij dat gedaan heeft, we hebben elf goede sessies gehad waarin hij zijn belofte om te prikken en te schuren heeft waargemaakt. Joris creëert een fijne, toegankelijke sfeer in de gesprekken. Met zijn kunde, ervaring en inlevingsvermogen maakte hij ruimte om vrij te spreken, hij vroeg door wat het met me deed/doet en laat zich ook niet om de tuin leiden met ‘simpele/oppervlakkige antwoorden’.

Wat de gesprekken mij hebben gebracht? Dat ik makkelijker over mijn gevoel kan praten en denken. Dit ook meer naar mijn omgeving uitspreek. Dit maakt dat ik voor mezelf beter koers kan bepalen en ik mijn vriendin, familie en vrienden hierin mee neem. Of we het nu over privé of zakelijke relaties hadden, Joris geeft je handvatten om te reflecteren op je eigen handelen en laat je inzien wat voor jou de belangrijke elementen zijn. Nu, vijf weken na ons laatste gesprek, merk ik dat ik vaker en grondiger reflecteer op mijn gevoel. En dat vervolgens ook meer deel met familie, vrienden en zakelijke relaties. Niet dat dat altijd hoeft, maar ik merk dat het me verder brengt, het maakt me gelukkig, opgelucht en vrij.

Lars


'Ik wil je bedanken voor de sessies die wij gehad hebben, daar denk ik nog dagelijks aan terug en het heeft me gebracht waar ik nu sta.'

Ik wil je bedanken voor de sessies die wij gehad hebben, daar denk ik nog dagelijks aan terug en het heeft me gebracht waar ik nu sta. In mijn kracht. Je hebt mij geleerd om te kijken naar mijn angsten. Nu heb ik meer kracht om te zien wie ik ben en wie ik wil worden. 

Katja


'Joris is a great listener and is able to ask the right questions when necessary.'  

Joris is a great listener ans is able to ask the right questions when necessary. This enabled me to view my situation from a different perspective and got me the answers I was looking for. Joris conducts himself in a professional manner and speaking to him comes easy. I can highly recommend Ruimte voor Meer! 

Steve


'Het afgelopen half jaar heeft Joris mij geholpen met, ik kan het niet beter zeggen, een gelukkiger en gebalanceerder leven te leiden.'  

Joris heb ik leren kennen als een hele prettige coach die betrokken is maar verantwoordelijkheid bij jou laat, die vriendelijk is maar confronteren niet uit de weg gaat, en die jouw behoefte als coachee respecteert maar je durft uit te dagen een niveau dieper te gaan. Het afgelopen half jaar heeft hij mij geholpen met, ik kan het niet beter zeggen, een gelukkiger en gebalanceerder leven te leiden. Ik kwam in eerste instantie voor loopbaanbegeleiding, ik wilde een andere baan, maar ik wist niet hoe ik dat aan moest pakken. Uiteindelijk had Joris goed door dat een andere baan een stap kon zijn, maar dat het niet per se de kern raakte van waar ik op dat moment tegen aan liep.

Het is prettig dat Joris een achtergrond heeft in de psychologie, hij heeft bijvoorbeeld onderbouwde kennis van de kracht van patronen en past dit in gesprekken toe zonder daarbij al te 'therapeutisch' over te komen. Wat ik ook erg waardeer in Joris als coach is dat hij zichzelf laat zien als mens. Hij deelt zo nu en dan persoonlijke voorbeelden die mij vaak hielpen inzicht te krijgen in eigen gedrag. Die voorbeelden inspireerden ook om actie te ondernemen. Het mooiste is dat ik hoopte dat Joris mij ging helpen met het maken van een nieuwe stap maar hij hielp mij uiteindelijk met inzichten voor alle stappen die ik in de toekomst zou willen nemen.    

Suzanne


'Joris, dankbaar ben ik je voor wie je bent en hoe je bent.'  

Ruimte voor Meer... Een te druk leven, een rol als Atlas (de wereldbol denken te moeten dragen), de echt waardevolle mensen en momenten niet meer zien en me niet meer realiseren dat m'n leven dat pad had genomen. En toen had ik behoefte aan Ruimte, voor Meer. De naam op de website sprak me al aan en ook de levensbeschrijving van Joris voelde goed: ervaring in het bedrijfsleven, een heldere levenskeuze gemaakt. Hij begrijpt me waarschijnlijk en wellicht kan hij mij inzichten geven in mijn (on)bewuste keuzes.

Na een eerste kennismaking zijn we gaan wandelen, letterlijk en figuurlijk. Joris' observatievermogen, zijn kracht om zonder oordelen die observaties terug te kunnen geven en daardoor inzichten los te maken, hebben mij in de afgelopen maanden enorm geholpen. Zijn vragen, 'opdrachten' en delen uit eigen levenservaringen hebben ervoor gezorgd dat Joris niet alleen coach was, maar een set aan spiegels tijdens een intensieve reis. Ik heb daardoor ook de eerder afgelegde reis in een ander perspectief kunnen zien, ben de te maken reis anders gaan bekijken. Met nieuwe kansen, met Ruimte, voor Meer. Joris, dankbaar ben ik je voor wie je bent en hoe je bent.   

Marc-David


'Het afgelopen jaar heb je mij geholpen om uit mijn comfort zone te stappen, namelijk door ontslag te nemen zonder concreet plan.'

Het afgelopen jaar heb je mij geholpen om uit mijn comfort zone te stappen, namelijk door ontslag te nemen zonder concreet plan. Het heeft mij ontzettend veel rust gegeven om een periode (voor mijn doen) stil te staan, en daarbij de tijd te nemen om uit te zoeken waar ik dan wel heen wil. Je hebt me de handvatten gegeven om dit uit te zoeken, maar tegelijkertijd wel de vrijheid om het zelf en op mijn eigen tempo te doen. Ik vind het fijn dat je de verantwoordelijkheid bij mij laat. Je bent op een vriendelijke manier soms confronterend, en zet mij met je kritische vragen tot nadenken. Ik vond het fijn dat we een aantal zaken gemeenschappelijk hebben, dit zorgde vooral in het begin bij mij voor herkenning. Ik heb erg genoten van onze samenwerking en ben je dankbaar voor je hulp bij mijn ontwikkeling.

Valerie


'Door mijn coachingstraject ben ik trotser op mezelf geworden.'   

Inspirerend, confronterend, realistisch en positief. Dat zijn de woorden waar ik aan moet denken als ik terugkijk op onze gesprekken. Met vele turbulente persoonlijke en professionele ontwikkelingen had ik behoefte aan houvast om mezelf niet te verliezen. De gesprekken met Joris gaven me een realistische kijk op mijn eigen opvattingen, beweegredenen en handelingen. Dit was af en toe erg confronterend, maar toch verliet ik jouw praktijk altijd met een positieve houding en het nodige zelfvertrouwen. Jouw werkwijze en persoonlijke houding waren erg inspirerend. Je voelt feilloos aan hoe je bepaalde onderwerpen aan moet vliegen, met altijd een passende betrokkenheid.

Door ons traject ben ik trotser op mezelf geworden, kan ik de gebeurtenissen in mijn leven meer op waarde schatten en ben ik beter gaan beseffen wat ik belangrijk vind, zowel persoonlijk als professioneel. Bedankt voor je begeleiding!    

Joeri


'Daar wil ik je ook nog voor bedanken Joris, ik heb het lezen van boeken weer ontdekt (als ontspanning)!'

Joris gaf mij het gevoel alles met hem te kunnen delen. Hij bood een luisterend oor, maar vertelde ook persoonlijke dingen waardoor ik mij open durfde te stellen. Hij wist de juiste vragen te stellen, ook al vond ik die niet altijd even makkelijk te beantwoorden. Vragen waar ik nog niet goed over had nagedacht of waarbij ik mij kwetsbaarder op moest stellen. Door onze gesprekken heb ik nieuwe inzichten gekregen, meer zelfkennis en ben ik mij bewuster geworden van (onbewuste) belemmerende gedachten. Ik heb voor mijzelf duidelijk gekregen wat ik belangrijk vind en wat mijn kwaliteiten en drijfveren zijn. 
 
Wat ik heel fijn vond is dat we de gesprekken af en toe buiten deden. Dit maakte het luchtiger en het is daarbij niet verkeerd om een mooie wandeling door de omgeving van Bunnik te maken! Als je van lezen en/of schrijven houdt zit je bij Joris al helemaal goed. Er staat een hele boekenkast vol met boeken in de kamer en je staat na elk gesprek wel weer met minstens één boek in je hand buiten. Hier wil ik je ook nog voor bedanken Joris, ik heb het lezen van boeken weer ontdekt (als ontspanning)!

Daphner


'Je hebt een groot netwerk en schroomde niet om mij daarmee in contact te brengen.'

Ik heb jou ervaren als een warme en vriendelijke persoonlijkheid, bij wie ik openhartig mijn verhaal en problematiek kwijt kon. Jouw ervaring en gevoel om mensen te lezen kwamen wat mij betreft duidelijk naar voren toen je voorstelde om de sessies tijdens wandelingen te houden. Deze dynamiek stelde mij meer op mijn gemak vergeleken met tegenover elkaar te zitten. Tevens hecht ik waarde aan de boeken die je mij meegaf na de sessies, die naadloos aansloten op de problemen en mij het inzicht gaven dat ik niet als enige 'worstelde'.

Ik waardeer daarnaast dat je me in staat hebt gesteld om te proeven aan mijn 'droombaan'. Je hebt een groot netwerk en schroomde niet om mij daarmee in contact te brengen. Een afspraak daarmee was snel gemaakt, bedankt daarvoor. 

 Mark


'Ik had veel eerder bij je moeten komen.'

Joris heeft mij het gevoel gegeven dat ik mij open kon stellen zonder te oordelen. In onze gesprekken was hij meer dan eens een confronterende spiegel, maar altijd met humor en op basis van vertrouwen. Hij heeft me geleerd om te accepteren wie ik ben, te waarderen wat mijn kwaliteiten zijn en aan te pakken wat ik anders zou willen. Tijdens ons eerste gesprek had ik al het gevoel dat hij me door had, dat voelde weleens ongemakkelijk, maar ik wist ook dat het goed voor mij was dat ik iemand niet met een verhaaltje uit mijn comfort zone kon sturen. Ik had veel eerder bij hem moeten komen. 

Ingrid


'Hoe druk ik ook (in mijn hoofd) was, tijdens de sessies met Joris vond ik rust.'  

De coachingssessies met Joris waren het rustpunt in mijn planning. Hoe druk ik ook (in mijn hoofd) was, tijdens de sessies met Joris vond ik rust. Ik vond onze wandelingen door de mooie, natuurrijke omgeving van Bunnik erg prettig. Hoe hij zonder oordelen me heeft geholpen om mijn gedachten te ordenen en met een andere, mildere blik naar zaken en mezelf te kijken. Hier ben ik hem erg dankbaar voor.    

Delana


'Je bent een fijn mens, en daardoor ook een fijne "psych".'  

Ik wil je erg bedanken voor onze gesprekken. Je hebt me doen inzien wat ik eigenlijk al wist. Dat klinkt makkelijk maar dat is het niet. Door je (soms confronterende) vragen kwamen we samen tot wat er belangrijk voor mij is, wat ik anders wilde en waar ik aan ben gaan werken. Jouw hartelijkheid en oprechte interesse maakten de gesprekken fijn en open. Je bent een fijn mens en daardoor ook een fijne "psych".    

Marloes


'Ik vond het doodeng om naar jou toe te gaan, maar het gevoel dat je mij veroordeelde (waar ik zo bang voor was), heb ik nooit gehad.' 

Dankjewel voor je tijd en je geduld. Ik vond het doodeng om naar jou toe te gaan, maar het gevoel dat je mij veroordeelde (waar ik zo bang voor was), heb ik nooit gehad. Jij stuurde niet maar liet mij praten (ook al was dat niet altijd makkelijk ;-)). Ik vond het fijn dat het niet alleen éénrichtingsverkeer was, maar dat je ook over je eigen leven vertelde. Dat maakte het persoonlijker en makkelijker jou te vertrouwen. 

Maartje


'Ik voelde mij vertrouwd en waardeerde dat Joris eerlijk laat zien dat hij ook niet alle antwoorden heeft. Dat maakt hem des te geloofwaardiger.'

Ik kwam bij Joris omdat ik in mijn werk niet meer gelukkig was, iets anders wilde, maar niet wist wat. In onze gesprekken wist Joris al snel door te prikken naar een niveau dieper, een laag onder die ontevredenheid. Ik voelde mij vertrouwd en waardeerde dat Joris eerlijk laat zien dat hij ook niet alle antwoorden heeft. Dat maakt hem des te geloofwaardiger. Niet alle gesprekken waren 'leuk', er ontstond ook wrijving, maar uiteindelijk was ook dat juist goed. Ik heb veel geleerd, mezelf beter leren begrijpen en handvatten gekregen om weer verder te gaan. 

Erika


'De sessies met Joris voelde vanaf het begin heel vertrouwd aan door zijn betrokkenheid en inlevingsvermogen. Hij heeft me laten inzien dat de problemen waar ik tegen aanliep, vaak een onbewuste, meer fundamentele oorzaak hebben.' 

De sessies met Joris voelde vanaf het begin heel vertrouwd aan door zijn betrokkenheid en inlevingsvermogen. Hij heeft me laten inzien dat de problemen waar ik tegen aanliep, vaak een onbewuste, meer fundamentele oorzaak hebben. Zijn waardevolle advies was direct toepasbaar in de praktijk waardoor resultaten al snel merkbaar waren. 

Klaas


'Nog steeds, een tijd na de sessies, blijven de nieuwe invalshoeken waardevol.'

Ik wist niet precies met welke vraag ik rondliep, of wat er precies moest gebeuren. Maar wel dat het een goed idee leek om eens met iemand te gaan praten. Zo kwam ik bij Joris terecht. Mijn wens om 'plannen te maken' werd al snel een uitdaging om eens wat minder plannen te maken. De sessies hebben enorm geholpen om meer inzicht te krijgen in mijzelf en mijn uitdagingen. Ik kijk terug op een hele waardevolle tijd met verrassende invalshoeken die ik in mijn eentje niet (of heel veel later pas) zou hebben gehad. Nu is er meer rust en overzicht. Nog steeds, een tijd na de sessies, blijven de nieuwe invalshoeken waardevol. 

Marieke


'Het voelde nooit alsof ik met een psycholoog in gesprek was die een aangeleerd trucje toepaste op mij. Meer als een goede vriend die mij oprecht probeerde te helpen de juiste inzichten te verkrijgen om zelf uiteindelijk de juiste weg te kiezen.'

Mezelf beter begrijpen, daar heeft Joris mij bij geholpen. Ik liep er vaak tegenaan dat iets niet lekker voelde of dat ik me druk maakte zonder te snappen waarom. Door de wandelingen die ik met Joris heb gemaakt tijdens ons coachingstraject, heb ik mezelf beter leren kennen wat uiteindelijk rust geeft in het dagelijks leven omdat ik mijn gevoel nu beter kan plaatsen. Ook in mijn werk heb ik daardoor rust gevonden. Ik begrijp nu waar ik door gedreven word en waar dit vandaan komt.

Het voelt alsof ik mezelf beter heb leren kennen. Joris heeft me hier op een dusdanige manier mee geholpen dat het natuurlijk aanvoelde en ik altijd op mijn gemak was. Het voelde nooit alsof ik met een psycholoog in gesprek was die een aangeleerd trucje toepaste op mij. Meer als een goede vriend die mij oprecht probeerde te helpen de juiste inzichten te verkrijgen om zelf uiteindelijk de juiste weg te kiezen. Ik keek altijd erg uit naar onze wandelingen samen en weet zeker dat ik nog eens een wandeling ga maken met Joris om ook in de toekomst persoonlijk te blijven groeien.  

Jaap


'Niet-veroordelend luisteren is Joris' grootste kracht.'

Niet-veroordelend luisteren is Joris' grootste kracht. Tijdens onze sessies voelde ik altijd alle ruimte om mijn verhaal met hem te delen en reageerde hij met een open mind en hart. Hij wist de juiste, soms confronterende, vragen te stellen die mij verder hielpen op mijn pad. Ook deelde hij graag zijn eigen ervaringen en stelde zich zo kwetsbaar op. Mijn ontwikkelingsvraag is tijdens ons traject veranderd, maar Joris was erg flexibel en paste de sessies aan op mijn wensen. Daarnaast is Joris gewoon een toffe kerel met wie je kunt lachen en filosoferen over het leven. Ik ben hem enorm dankbaar voor onze gesprekken en kom hem graag nog eens tegen.

Susan


'Je inlevingsvermogen is groot.'

Ik wil je bedanken voor de tijd, energie en echt aandacht die je in mij gestoken hebt. Ik heb oprecht genoten van onze gesprekken en van jouw begeleiding in mijn traject. Wat mij aanspreekt in jouw aanpak is dat je het erg persoonlijk maakt en je inlevingsvermogen erg groot is. Door deze manier voelde ik me gehoord en kon ik mezelf makkelijk openen in gesprek met jou. Hierdoor heb ik grote stappen kunnen zetten in mijn ontwikkeling, waar ik je dankbaar voor ben! 

Jeroen


'Ik ben Joris enorm dankbaar voor onze gesprekken en het zelfinzicht dat ik hierdoor verkregen heb, omdat het mij handvatten biedt om het leven te leven dat ik wil leven.' 

Met veel dankbaarheid kijk ik terug op het traject dat ik samen met Joris heb doorlopen. Hij heeft mij geholpen om op persoonlijk vlak grote stappen te zetten in de richting die ik op wilde gaan, maar me op dat moment alleen niet lukte. Joris weet in de gesprekken een veilige en gelijkwaardige sfeer te creëren door zijn vriendelijke, respectvolle en betrokken houding, en door zijn openheid over zijn eigen strubbelingen. Dit maakte dat ik vanaf het eerste moment mezelf durfde te laten zien en zijn. 

Joris houdt op een directe manier de spiegel voor die je nodig hebt wat ik als prettig heb ervaren. Onze gesprekken motiveerde me en gaven me de kracht de stappen die ik wilde zetten, ook daadwerkelijk te zetten. De betrokkenheid van Joris werd zichtbaar in de vorm van berichten met verhalen en gedichten die hij stuurde passend bij mijn situatie, en de mogelijkheid om contact met hem op te nemen wanneer ik daar behoefte aan had. Ik ben Joris enorm dankbaar voor onze gesprekken en het zelfinzicht dat ik hierdoor verkregen heb, omdat het mij handvatten biedt om het leven te leven dat ik wil leven.

Chiara


'Al snel voelde ik dat ik mij volledig open kon en mocht stellen.'

De gesprekken met Joris vind ik elke keer heel prettig, warm, open en vertrouwd. Al snel voelde ik dat ik mij volledig open kon en mocht stellen. Joris gaf mij nooit een oordeel, maar stelde vragen, of was juist even stil. Hij stond er zelf ook voor open om te vertellen over ervaringen uit zijn eigen leven, dit gaf mij een gevoel van vertrouwen en hierdoor kon ik mij ook steeds makkelijker open stellen. Openheid, iets wat zorgt voor verbondenhied met de mensen om mij heen.

De gesprekken hebben mij veel gebracht en dit is iets wat ik voor altijd zal koesteren. Ik heb inzicht gekregen in de patronen die een rol spelen in mijn leven, in mijn manier van denken en gedrag. Joris heeft ervoor gezorgd dat er gevoelens aan de oppervlakte kwamen en dat ik deze ook heb durven uitspreken. Ik had het gevoel dat Joris mij echt zag en op het juiste moment de juiste vragen stelde waardoor ik over dingen moest nadenken waar ik nog nooit eerder over had nagedacht. Joris observeert goed en geeft dit op een prettige manier terug. Daarnaast heb ik beter een beeld gekregen van wat mijn passies zijn en wat ik in de toekomst verder wil op werkgebied. Voor dit alles ben ik Joris heel dankbaar en ik ben erg blij dat ik dit traject met Joris heb doorlopen.  

Leontine


'Het voelde tijdens onze gesprekken vaak alsof ik aan het praten was met een vriend.' 

Het is nu een aantal maanden geleden dat ik mijn coachingstraject bij Joris heb doorlopen, maar nog zeer regelmatig denk ik terug aan onze gesprekken. Met Joris' nuchtere vragen en conclusies wist hij me te prikkelen om me verder open te stellen en tot de kern van 'problemen' te komen waar ik zelf niet bij stil had gestaan. Dat zijn vragen en conclusies soms (bewust) snel en scherp waren, en daardoor bij mij een gevoelige snaar raakten, was alleen maar een teken 'dat hij goed zat.' 

Ondanks de altijd professionele houding van Joris, voelde het tijdens onze gesprekken vaak alsof ik aan het praten was met een vriend: ik voelde me op mijn gemak en kon daardoor zowel naar hem als naar mezelf steeds meer oprecht een eerlijk zijn. Ik ben heel blij dat ik dankzij dit coachingstraject meer rust in mijn hoofd heb gekregen en vriendelijker voor mezelf ben geworden.

Mandy


'Joris, je bent een open en zeer empathisch persoon en je hebt het vermogen om in elk coachingsgesprek tot de kern te komen.' 

Joris, je bent een open en zeer empathisch persoon en je hebt het vermogen om in elk coachingsgesprek tot de kern te komen. Door jouw eigen openhartigheid was het voor mij makkelijker om open gesprekken met je te hebben. In deze gesprekken raakten je scherpe vragen altijd wel een gevoelig punt bij mij. Hierdoor heb ik in de afgelopen maanden persoonlijke groei doorgemaakt. Ik heb het gevoel dat deze groei op een dieper niveau heeft plaatsgevonden dan ik aan de hand van mijn leerdoelen had verwacht. Je hebt me geleerd om meer zelf 'achter het stuur te gaan zitten'. Een oprecht dankjewel hiervoor. 

Ook vond ik het sterk van je dat je nog goed kon coachen tijdens en na je eigen angstige en stressvolle periode (na de geboorte van Fenna). Mooi dat je hier zo openhartig over was.    

Martijn


'Doordat Joris zichzelf liet zien, was het ook (zelfs voor mij) wat makkelijker om mezelf open te stellen.'  

Ik heb genoten van ons traject, en daarin helemaal niets gemerkt van ons generatieverschil. Joris is een prettig, integer en positief mens. Doordat hij zichzelf liet zien, was het ook (zelfs voor mij) wat makkelijker om mezelf open te stellen. Ook dat was een wijze les voor me. De vragen die Joris stelde, hebben me aan het denken gezet. Deze twee tezamen zijn voor mij de meerwaarde geweest van onze sessies.  

Stella


'Joris laat je zelf ontdekken.' 

Ik wist eigenlijk niet eens helemaal goed waar ik voor bij Joris kwam... Liep vast in alle drukte (te drukke baan, druk gezin, druk sociaal leven) was vooral 'niet happy' met hoe het er voor stond. Maar ik nam geen tijd om daar mee bezig te zijn. Waar het vandaan kwam, en naartoe moest, ik had het niet helder, kreeg er geen grip op. Joris heeft me tijdens onze gesprekken een spiegel voorgehouden en me veel informatie gegeven (boeken) zodat ik zelf verder ging nadenken en onderzoeken. Hij laat je zelf ontdekken.

Belangrijke lessen die ik meeneem zijn dat ik niet altijd controle op alles hoef te hebben, dat 'wat de buitenwereld vindt' echt niet uitmaakt en dat 'gewoon onderweg zijn en het even niet exact weten' ook goed kan zijn. En dit is precies wat ik nu doe: onderweg zijn, waarderen wat ik gedaan heb, veel meer tijd voor mezelf maken, dingen ondernemen die ik nu belangrijk vind en het daarbij gewoon naar m'n zin hebben! Heel prettig :-). Joris is een professionele gesprekspartner die niet bang is om je te confronteren. Kan soms heel handig zijn voor eigenwijze control freaks ;-)!  

Sander


'Een echte aanrader!'  

Ik heb met plezier samengewerkt met Joris. Hij heeft me vooral geholpen om mijn eigen weg te vinden in een uitdagende situatie. Zijn manier van vragen stellen hielp me om mijn gedachten op een rij te zetten waardoor ik vervolgstappen kon plannen en uitvoeren. Een echte aanrader!  

Mark


'Het is mij, met hulp van Joris, gelukt om aardiger voor mezelf en opener naar anderen toe te worden.'

Met een warm gevoel kijk ik terug op mijn gesprekken met Joris. Hoewel ik het aanvankelijk moeilijk vond om mij zo open te stellen, wist Joris mij op mijn gemak te stellen en heb ik hem leren kennen als een betrokken en integer mens. Door zijn open vragen die soms behoorlijk confronterend waren, leerde ik zelf de pijnpunten te ontdekken en waar ik juist wel blij en gelukkig van word. Wat mij hierbij hielp, waren Joris zijn rust en geduld. Hij sloot goed aan bij mijn behoeftes door de ratio achter bepaalde theorieën en technieken uit te leggen en met tal van suggesties voor interessante boeken te komen. 

Een herinnering die mij specifiek is bijgebleven, is het gedicht over het proces van veranderen dat Joris mij na onze kennismaking toestuurde. Later heb ik hier nog vele malen naar gekeken als ik weer even dacht dat het niet ging lukken. Het is mij, met hulp van Joris, gelukt om aardiger voor mezelf en opener naar anderen toe te worden en de balans tussen werk en privé beter te bewaken. 

Laura


'Ik wilde een nieuwe baan en met behulp van de coachingsgesprekken moest dat me gaan lukken. En het is gelukt.' 

Ik wilde een nieuwe baan en met behulp van de coachingsgesprekken moest dat me gaan lukken. En het is gelukt. Joris is een fijne gesprekspartner en goed in zijn werk. Warm, gedreven en altijd bereikbaar. Ik was bij hem op mijn gemak en heb waardevolle dingen geleerd over mijzelf. Erg blij ben ik met de keuze voor hem als coach en ook met het resultaat. 

Lyanne


'Het volgen van een coachingstraject bij Joris is BY FAR mijn beste keuze geweest van het afgelopen jaar.' 

Ik ben opgevoed met de gedachte risicomijdend gedrag te vertonen. 'Zorg voor zekerheid want het nemen van risico's is dom en onverantwoord!' Terwijl het nemen van risico's het leven ook spannender kan maken, voor meer zelfverzekerdheid kan zorgen en je als mens kan laten groeien. Daarnaast is de angst iets te verliezen (salaris, lease-auto, oké en rustig leventje) groter. Ik kwam bij Joris binnen op een moment dat ik constant aan het piekeren was en vasthield aan deze zekerheid. Ik had enorm veel onrust in mij wat ook voor stress zorgde. Ik zat vast in mijn eigen 'bubbel' van zekerheid en durfde daar niet uit te stappen. 

Joris heeft ervoor gezorgd dat ik dat nu wel durf. Ik durf nu risico te nemen, mijn zekerheden los te laten en iets te gaan doen waar ik eindelijk echt energie van krijg! Het volgen van een coachingstraject bij Joris is BY FAR mijn beste keuze geweest van het afgelopen jaar. Ik kan Joris alleen maar dankbaar zijn dat hij mij zo goed geholpen heeft.

Jos


'Na mijn traject met Joris voelde het raar om afscheid te nemen, het is niet vaak dat je zo diepgaand contact maakt met iemand.' 

Na mijn traject met Joris voelde het raar om afscheid te nemen, het is niet vaak dat je zo diepgaand contact maakt met iemand. Maar dat is wat hem juist zo'n sterke coach maakt. Joris luistert, vraagt door, oordeelt niet maar komt wel met advies. Soms direct en soms per mail na de sessie of in een volgende sessie. Hij gebruikt persoonlijke ervaringen, boeken en filmpjes om zijn verhaal kracht bij te zetten of om je te helpen tot nieuwe inzichten te komen. Hij heeft mij geholpen om meer mijzelf te zijn en daarmee oké te zijn. Joris, dankjewel en zeker tot ziens.

Rogier


'Ons traject samen heeft mij geholpen mezelf weer terug te vinden en dichter bij mijn gevoel te komen.'

Ons traject samen heeft mij geholpen mezelf weer terug te vinden en dichter bij mijn gevoel te komen. Hoe de toekomst eruit gaat zien weet ik niet. Ik laat het maar gewoon op me afkomen, soms verdrietig maar ook doorgaand met mijn leven. Ik sta heel anders in het leven dan een jaar geleden. Daar heb jij een belangrijke bijdrage aan geleverd en daarvoor wil ik je hartelijk bedanken. 

Monique


'Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.'

De sessies die we samen gehad hebben, hebben me aan het denken gezet. En voor het blok gezet om actie te ondernemen om zodoende mij gedrag te veranderen. Verantwoordelijkheid nemen, zoals jij dat zo mooi omschreef. Ik vind het mooi hoe je in onze gesprekken antwoord gaf op mijn vragen zonder je eigen mening te ventileren. 'Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.' 

Dankzij jou heb ik mijn leven weer onder controle. Ik heb altijd veel plannen en dromen gehad en wilde die graag verwezenlijken. Ik nam alleen geen verantwoordelijkheid. Nu neem ik de tijd voor mezelf, ga ik voor wat ik wil en zie ik het positieve in behaalde doelen. Dit brengt rust in mijn leven. 

Guillaume


'Ik straal weer en kan de hele wereld aan!' 

De ontbrekende schakel...? En niet weten waar het aan ligt? Joris heeft een stuk met mij meegewandeld op mijn pad, en mij geholpen deze schakel te vinden. Het was zwaar om deze schakel te vinden, maar het was meer dan de moeite waard. Daardoor zie ik bepaalde zaken nu anders en zit ik beter in mijn vel. Ik straal weer en kan de hele wereld aan! Dank je wel Joris! Ben heel blij dat jij met me hebt meegelopen, met me op zoek bent gegaan naar die schakel en me geholpen hebt die te vinden!

Yvonne


'Ik denk dat heel veel mensen baat hebben bij de rustige, directe en bijna 'socratische' manier van begeleiding bieden voor onrustige zielen zoals ik.'

Joris heeft de unieke vaardigheid om de vastgeroeste patronen en negatieve oordelen over jezelf en je omgeving naar buiten te trekken, om er vervolgens samen op te reflecteren en te kijken hoe je er beter mee om kan gaan, in plaats van ermee te stoppen en jezelf te veroordelen.

Ik kwam binnen als iemand zonder sturing en rust. Iemand meteen ongezonde work-life balance en een verslaafde houding naar alles wat me onrust bracht. Anderhalf jaar later ging ik als dezelfde persoon weg, maar met ander gedrag en vooral andere gedachtes en oordelen over mijn eigen gedrag. En vooral met meer rust. Ik denk dat heel veel mensen baat hebben bij de rustige, directe en bijna 'socratische' manier van begeleiding bieden voor onrustige zielen zoals ik.

Willem


'Ik wil je bedanken dat je direct tijd voor me maakte toen ik met mijn noodkreet bij jou kwam.' 

Mede dankzij jou ben ik enorm vooruitgegaan en voel me goed, gelukkig, zekerder en zelfbewuster. Ik wil je bedanken dat je direct tijd voor me maakte toen ik met mijn noodkreet bij jou kwam. 

José


'Ik weet het, ik heb het natuurlijk zelf gedaan enzo, maar zonder jou was het nooit gelukt, en had ik een aantal schakelpunten in het afgelopen jaar anders aangepakt en was mijn leven heel anders gelopen...' 

Bedankt voor alles Joris! Ik weet het, ik heb het natuurlijk zelf gedaan enzo, maar zonder jou was het nooit gelukt, en had ik een aantal schakelpunten in het afgelopen jaar anders aangepakt en was mijn leven heel anders gelopen... Dus onwijs bedankt voor alles en ongetwijfeld tot gauw!

Mick


'Ik heb erg veel geleerd van je Joris, en ik denk dat je veel mensen zou kunnen helpen.' 

Ik heb erg veel geleerd van je Joris, en ik denk dat je veel mensen zou kunnen helpen. Dus nogmaals, dank voor je hulp!

Daniël


'Dankzij zijn persoonijke, gedreven en pragmatische manier van coachen heb ik in korte tijd veel over mezelf en mijn denkpatronen geleerd.'

Ik kwam bij Joris terecht omdat ik dacht last te hebben van een dertigersdilemma. Dat bleek echter niet het geval, en Joris had dit opvallend snel in de gaten. Door een proces waarin hij mij zonder te sturen de juiste kant op wees, kwam ik langzamerhand tot hetzelfde inzicht. Dankzij zijn persoonlijke, gedreven en pragmatische manier van coachen heb ik in korte tijd veel over mezelf en mijn denkpatronen geleerd. Bagage die mij geholpen heeft in woelige tijden onhandige patronen te doorbreken. 

Guido


'Joris confronteert en doorbreekt vastgeroeste patronen.'

Joris confronteert en doorbreekt vastgeroeste denkpatronen. Hij weet snel tot de kern te komen en laat je zelf de leiding nemen over gewenste veranderingen. Zijn werkwijze heeft mij geholpen meer ontspannen in het leven te staan en stil te staan bij de dingen die er werkelijk toe doen voor mij. 

Merijn


'Ik raad iedereen aan om met Joris te praten; je kunt nog zoveel leren waar je nog nooit bij stil had gestaan.'

Bij Joris kwam ik met één probleem, en ben ik weggegaan met meer wijsheid over mijzelf en andere problemen. De gesprekken met Joris gaan alle kanten op en toch is er elke keer een rode draad die door Joris gecreëerd wordt, waar je zoveel van leert. De gesprekken zijn fijn; er wordt niet alleen gefocust op de problemen. Ik raad iedereen aan om met Joris te praten; je kunt nog zoveel leren waar je nog nooit bij stil had gestaan.' 

Thijmen


'Ik ben erg blij dat ik Joris heb mogen leren kennen en kijk terug op een traject dat mij handvatten heeft gegeven voor de rest van mijn leven!'  

Een coachingstraject had ik mij van tevoren als zakelijk, afstandelijk en oplossingsgericht voorgesteld. Hoewel ik er van overtuigd was dat een coachingstraject de juiste stap zou zijn, begon ik toch wat terughoudend aan de sessies. Deze houding heb ik binnen een kwartier losgelaten door de toegankelijke, vriendelijke en geïnteresseerde opstelling van Joris. Vrij snel had ik het gevoel dat ik met een goede vriend aan het praten was over de zaken die er speelden in mijn leven.

Het resultaat was dat ik mij snel en gemakkelijk openstelde en ook gevoelig was voor zijn op- en aanmerkingen. De oefeningen die we gedaan hebben en de boeken die ik van hem mee naar huis kreeg, hebben mij veel geleerd over waarover en waarom ik mij zorgen maak en hoe ik daarmee om kan gaan. Ik ben erg blij dat ik Joris heb leren kennen en kijk terug op een traject dat mij handvatten heeft gegeven voor de rest van mijn leven!   

Steven


'Op een relaxte manier zijn we in een aantal sessies tot een conclusie gekomen. Dit ging vaak met een lach, soms met een traan.' 

Wat wil ik? Hoe ga ik verandering tot stand brengen? Vragen waar ik al best lang mee worstelde. Toen Joris mij een bericht stuurde om te vragen of ik iets voor zijn coachingspraktijk kon betekenen, heb ik aangegeven zelf graag onderwerp van gesprek te willen zijn.

Op een relaxte manier zijn we in een aantal sessies tot een conclusie gekomen. Dit ging vaak gepaard met een lach, soms met een traan. Het was in ieder geval fijn om via een gestructureerde opbouw eens over mezelf na te denken. Voor mij zal de verandering in een geleidelijk proces tot stand gaan komen, dit is wat persoolijk het beste bij mij past en juist daar zijn we gaandeweg achter gekomen. Dát is de kwaliteit van Joris! 

Gerben


'Ik kwam binnen bij Joris met chaos in mijn hoofd. De professionele, soms gezellige, en met name open gesprekken hebben mij orde en rust in deze chaos doen scheppen.' 

Ik kwam binnen bij Joris met chaos in mijn hoofd wat betreft mijn werkende leven. De professionele, soms gezellige, en met name open gesprekken hebben mij orde en rust in deze chaos doen scheppen. Hij heeft mij door middel van gesprekken en opdrachten weer laten nadenken over mezelf, en hier het positieve uit weten te halen. Ik kan niet anders dan Joris bedanken voor de hulp die hij mij geboden heeft in de begeleiding op het door mij te bewandelen pad. 

Bram


'Joris gaf me praktische opdrachten voor thuis en die bespraken we tijdens onze sessies. Zowel binnen in zijn praktijk, als buiten in de mooie natuur van Bunnik.'

Al een tijdje liep ik rond met de wens zelfstandiger en zelfverzekerder te worden en mijn droombaan te vinden. Ik heb eerst verschillende boeken gelezen maar dat bood mij niet het gewenste resultaat. In Joris hoopte ik een coach te vinden die mij daarbij kon helpen. Omdat hij nog niet zo heel lang geleden een carrièreswitch maakte, psychologie studeerde en niet veel ouder is dan ik. We startten met een kennismakingsgesprek en dat gaf mij het vertrouwen met Joris een coachingstraject in te gaan.

Joris gaf me praktische opdrachten voor thuis en die bespraken we tijdens onze sessies. Zowel binnen in zijn praktijk, als buiten in de mooie natuur van Bunnik. Hij liet vooral mij aan het woord en stelde gerichte vragen waarna mijn antwoorden mij nieuwe inzichten gaven, in mijn eigen gedachtepatroon bijvoorbeeld of keuzes die ik onbewust maak(te). Langzaamaan merkte ik verandering in mijn gedrag en gevoel. Omdat Joris de keuze met welke frequentie we afspraken aan mij liet, heb ik besloten mezelf meer tijd te gunnen om me te ontwikkelen. En dat voelde goed. Ik zal zeker nog een keer met Joris afspreken, al is het maar om weer een keer van gedachten te wisselen, onder het genot van een kop koffie en/of een mooie wandeling.  

Wouter


'Joris heeft me geholpen weer de focus op de juiste dingen te krijgen.'

Gedurende een aantal prettige sessies met Joris heb ik de focus weer teruggekregen op de dingen die voor mij belangrijk zijn, die mij hebben gevormd en waarmee ik zelf weer verder kan. In een ontspannen sfeer waarbij alles bespreekbaar was en niets te gek, kon ik mijn verhaal goed kwijt. Joris wist de juiste punten haarfijn aan te snijden en op die manier mij te helpen. Daar ben ik Joris dan ook erg dankbaar voor! 

Remco


'Lieve Joris, bedankt!'  

Ik heb Joris leren kennen als een lieve man, op een moment dat hij net vader was geworden van een mooie dochter, waar hij ongelooflijk trots op is. Het begin was voor mij moeilijk, maar door Joris voelde ik mij op m'n gemak. Mijn valkuilen kan ik beter herkennen en ik kom meer voor mezelf op. De gesprekken zijn afgelopen, maar ik keek net op de site naar zijn foto, en kijk dan in een open gezicht. Lieve Joris, bedankt!   

Brigitta


'Ik ben heel blij met mijn beslissing om coaching van Ruimte voor Meer te volgen!'

Ik voelde me bij Joris snel op mijn gemak en serieus genomen. Er was ruimte voor wat humor en ik kreeg de tijd om op mijn tempo mijn probleem uit te werken. Ik heb de gesprekken als heel prettig en positief ervaren omdat Joris erg betrokken is, maar mij zelf tot conclusies laat komen. Dat hij dingen verduidelijkt door ook wat over zichzelf te vertellen vond ik fijn.

Ik ben tot een aantal inzichten gekomen die me duidelijkheid geven en dit zorgt ervoor dat ik nu meer bewust met mijn valkuilen omga en sommige zelfs wel tot het verleden zijn gaan behoren. Ik zit nu lekkerder in mijn vel en weet dat ik weer bij hem aan kan kloppen mocht ik daar ooit de behoefte toe voelen. Ik ben heel blij met mijn beslissing om coaching van Ruimte voor meer te volgen! 

Ida


'Joris geeft rust en ruimte, en creëert een veilige omgeving waarin je met een open blik naar jezelf kunt kijken.'  

Het was voor mij in eerste instantie wat onwennig om niet zelf op de hulpverlenersstoel te zitten. Dat gevoel verdween echter al snel. Joris geeft rust en ruimte, en creëert een veilige omgeving waarin je met een open blik naar jezelf kunt kijken. Op een onopvallende manier en zonder dat je het direct doorhebt, maak je in korte tijd meerdere, grote stappen. Joris is een volwaardige gesprekspartner die zich opstelt als een gelijke door zijn hart open te stellen.   

Nadira 


'Onze gesprekken in ontspannen, persoonlijke sfeer zal ik niet snel vergeten.'    

Van huis uit ben ik iemand die zijn hart volgt en soms niet lang genoeg nadenkt over de keuzes die voor me liggen. Na dat een aantal jaren te hebben gedaan, raakte ik in een situatie waarin ik niet meer tevreden was met mezelf en met mijn baan, waar mijn prestaties onder leden. Omdat ik privé ook meerdere tegenslagen kende, zat ik voor mijn gevoel in een negatieve spiraal, die ik alleen moeilijk kon doorbreken.

Joris begreep heel goed waar ik vandaan kwam. Door hier zelf ook ervaring mee te hebben, kon hij voor mij helder maken welke keuzes er te wachten lagen. Nog belangrijker, hij reikte de oplossing niet aan, maar liet mij er naartoe sturen. We bleven niet hangen aan de oppervlakte en hadden zinvolle gesprekken. Deze gesprekken in ontspannen, persoonlijk sfeer zal ik niet snel vergeten.  

Sytze 


'Joris gaat zeer vakkundig te werk en probeert je op gestructureerde wijze anders naar zaken te laten kijken.'   

En wat nu? Opleiding afgerond, goede job met veel zekerheid, leuk sociaal leven en dan toch mist er iets. Ik wist alleen niet wat. Volledig het roer omgooien was geen optie. Was voor mij te risicovol en je schuift het weer naar voren zoals altijd. Op een event raakte ik in gesprek met Joris. We kwamen op het onderwerp ‘doelen in het leven’. Wat is nu echt je doel? Wanneer ben je nu echt gelukkig? Ik wist het antwoord niet..! Ik vertelde hem dat ik hier al een tijdje mee worstelde.

Na dit gesprek hebben Joris en ik een aantal sessies ingepland om zodoende een plan te maken. Ik moet zeggen dat dit mij enorm heeft geholpen en mijn ogen heeft geopend. Joris is een openhartige coach met een hands-on mentaliteit. Hij gaat zeer vakkundig te werk en probeert je op gestructureerde wijze anders naar zaken te laten kijken. De vastberadenheid van Joris om mensen te helpen met dat wat hij zelf ondervonden heeft, heb ik als zeer bijzonder ervaren.

Tom 


'Soms had ik het gevoel dat Joris dwars door mijn ziel heen keek.' 

Ik was op zoek naar een coach, omdat ik al veel te lang “vast zat” in een functie waar ik doodongelukkig van werd. Zomaar de zekerheid van een vaste baan, bij een leuk bedrijf, met leuke collega’s opgeven, dat was een enorm beangstigende gedachte. En voor wat dan precies? Ik kon in ieder geval niet zo verder. Na het kennismakingsgesprek met Joris voelde ik gelijk een klik. Hij was supervriendelijk, open, en we hadden een gemeenschappelijke achtergrond. 

De gesprekken, opdrachten en “boekentips” hebben me meer inzicht gegeven in mijn persoonlijkheid, interesses en valkuilen. Gebeurtenissen waar ik nooit bij stil heb gestaan, blijken een diepe impact te hebben gehad te hadden op mijn verdere leven. Joris weet op een fijne manier tot het onderliggende probleem te komen. Soms had ik ook het gevoel dat hij dwars door mijn ziel heen keek. Het feit dat Joris zelf erg open is over zijn leven, maakt de gesprekken veel makkelijker. Waar ik ook zeer dankbaar voor ben, is dat Joris zelfs zijn eigen netwerk inzet om je verder te helpen. Hij is oprecht bij je betrokken.

Het belangrijkste wat Joris me heeft meegegeven, is dat ik weer in control moest komen van mijn eigen leven. Je moet de verandering zelf maken. Als je niets vraagt, dan krijg je ook niets. En dat heeft me uiteindelijk op de plek gebracht waar ik wilde komen. Daar ben ik Joris zeer dankbaar voor. Hij was hierin echt mijn inspiratie. Een man die zelf ook ongelukkig was in zijn baan, maar het toch aandurfde om het roer compleet om te gooien, hoe moeilijk dit ook was. En met succes. Iemand die alles uit het leven haalt. Doet waar hij gelukkig van wordt. Echt een voorbeeld. Ik ben bij dat Joris mijn pad heeft gekruist en kan iedereen die worstelt met dezelfde (of andere) problemen Joris van harte aanbevelen!

Nina


'Joris heeft mij aan veel meer antwoorden geholpen dan ik dacht te zoeken.'  

Ik kwam bij Joris omdat ik van binnen wist dat ik qua werk een andere richting in moest slaan, maar ik had geen idee welke richting. Onze gesprekken zijn uiteindelijk over veel meer gegaan dan alleen werk. We hebben vooral gesproken over wie ik ben als persoon en waarom ik bepaalde dingen doe of bepaalde keuzes maak. Daarbij heeft Joris mij op een directe maar plezierige manier een spiegel voorgehouden, waardoor ik zelf op zoek moest naar de antwoorden. Dit is soms confronterend, maar het helpt je wel om in te zien waarom dingen gaan zoals ze gaan. En als je dat weet, dan kun je zelf ook actie ondernemen om dingen anders te doen. Joris heeft mij hiermee aan veel meer antwoorden geholpen dan ik dacht te zoeken.    

Floris


'Wat voor mij misschien nog wel het belangrijkste is, is dat Joris echt geeft om de mensen die bij hem komen.' 

Ik ben een aantal maanden bij Joris geweest omdat ik moeite had een richting te vinden in mijn leven. Hierbij heeft hij mij geholpen en ik ben nu ook zeer goed op weg naar daar waar ik zou willen zijn. Mede door Joris' zijn sterke kanten. Het is makkelijk om met hem te praten, hij is geduldig en vergevingsgezind. Maar wat voor mij misschien nog wel het belangijkste is, is dat Joris echt geeft om de mensen die bij hem komen. Hij is ook niet bang zijn eigen levenservaringen te delen. Dit schept een band en helpt hem je problemen toe te vertrouwen en er ook geloof in te hebben dat hij je daarbij kan helpen. Ik twijfelde in eerste instantie sterk met iemand over mijn problemen te gaan praten, maar ben achteraf gezien blij dat ik die stap gezet heb, en dat ik dat met Joris gedaan heb.  

Steven


'Ik ben blij dat mijn straatje dat van Joris gekruist heeft.' 

Naar aanleiding van relatieproblemen heb ik een aantal gesprekken gevoerd met Joris. Door deze gesprekken, waarin Joris maar weinig tot geen waarde-oordelen uitsprak, maar me wel heel helder voorspiegelde hoe ik in bepaalde situaties reageer, heb ik mezelf beter leren kennen. Ook heb ik gemerkt dat het hoofdstuk 'gevoelens' bij mij ook nog een ongelezen stuk is waar ik graag wat aan veranderen wil. Ik ben blij dat mijn straatje dat van Joris gekruist heeft.   

Erik


'Ik weet nu dat ik de verandering ben, waar en wanneer dan ook. Daar ben ik Joris heel dankbaar voor.' 

Structurele onrust in mijn werk. Dat was de reden waarom ik besloot op een dag naar Joris toe te stappen. En van die keuze heb ik geen moment spijt gehad. Ik kijk terug op een mooi coachingstraject, een traject waarvan ik dacht dat het van korte duur zou zijn. Een paar sessies en dan ben ik wel klaar dacht ik, dan maken we een knopje aan en dan 'doe' ik het weer. Zo werkte het natuurlijk niet.

We gingen op zoek naar achterliggende oorzaken van mijn gedrag. Ik vond het lastig om mijn kwetsbaarheid te tonen, om daadwerkelijk veranderingen door te voeren. Uiteindelijk ging het mis. Joris keek toe hoe ik op een gegeven moment omviel, maar ook bij hoe ik weer opstond. Daar heeft hij mij het hele traject op een mooie manier in begeleid. Op mijn tempo. Achteraf ben ik blij dat het zo gelopen is. Ik weet nu namelijk wat ik toen niet wist. Anders was ik daar misschien nooit achter gekomen. Joris heeft mij handvatten gegeven om mijn 'doseerknop' beter te bedienen en om te streven naar ruimdenkendheid. Ik weet nu dat ik los moet laten, wanneer iets ten koste gaat van mijzelf. En ik weet nu dat ik die verandering zelf ben, waar en wanneer dan ook. Daar ben ik Joris heel dankbaar voor.  

Ellen


'Het was niet Joris die de vinger op de zere plek legde, hij liet mij dat zelf doen.' 

Toen ik een baan aangeboden kreeg, moest ik deze natuurlijk accepteren. Een slechte arbeidsmarkt, een studie die niet leidt tot een gerichte loopbaan, en een moeder die al een zenuwinzinking krijgt bij de gedachte aan een werkloze dochter. Tot mijn vriend terecht opmerkte dat mijn enige argument om het aanbod te accepteren, financiële zekerheid was. Hoewel ik altijd vrij impulsief mijn intuïtie volg, liet deze mij nu in de steek. In mijn hoofd een constante discussie: wel een baan, toch niet een baan? Wat wil ik dan wel? En het ging zelfs nog verder: wie ben ik en waar sta ik voor?

Joris begreep precies wat ik bedoelde, zelfs als ik het zelf niet begreep. Maar fijner nog, het was niet Joris die de vinger op de zere plek legde, hij liet mij dat zelf doen. Op onze gesprekken volgden ook opdrachten die me dwongen verder te denken dan de vragen die constant in mijn hoofd ronddwaalden. Uiteindelijk heb ik de baan geaccepteerd, maar inmiddels ook al weer mijn ontslag ingediend. Ik weet nu dat ik op het kruispunt stil mag blijven staan, voordat ik links of rechts afsla. Joris geeft me genoeg zelfvertrouwen om af te slaan, maar meer nog geeft hij me het inzicht dat ik dat zelf helemaal nog niet wil. En dat is goed. 

Charley-Ann


'Joris heeft me altijd het gevoel gegeven dat ik met hem over mijn problemen kon praten.'

Door altijd maar bezig te zijn ben ik eigenlijk als een doodnormale jongen door het leven gefietst. Hier en daar wat strubbelingen maar voor de buitenwereld zag alles er gewoon uit. Na de basisschool heb ik wel een vermoeiende schoolperiode achter de rug, met constant problemen op school waaronder dyslexie. De schuld van mijn problemen heb ik altijd aan iets of iemand willen geven, zodat ik hier geen verantwoording voor hoefde te nemen.

Ik kende Joris al van onze gezamenlijke periode bij Boulevard en hij heeft me altijd het gevoel gegeven dat ik met hem over mijn problemen kon praten. Ik wist niet wat ik wilde met mijn werk en toekomst, en toen heeft Joris me geholpen, ook met het inzien van de eerder genoemde punten en de constatering dat ik mezelf altijd in de slachtoffer-rol plaats. Ik heb heel veel gehad aan onze gesprekken omdat ik dit zelf nooit zo inzag.  

Norbert 


'Scherp, geduldig en prikkelend zijn termen die kenmerkend zijn voor Joris.'  

Voor de buitenwereld heb je alles voor elkaar. Een mooi gezin met twee prachtige kinderen, een leuke baan, goede vrienden. En toch knaagt er iets en groeit de ontevredenheid. Je hebt het gevoel dat je iets moet doen, je bent op zoek, maar je weet niet goed waar je naar op zoek bent. Het kost tijd en moeite, en het lukt je vaak niet om zelf te komen tot je diepste drijfveren. In alle hectiek neem je daar simpelweg de tijd niet voor en daarnaast krijgen belemmerende gedachten vaak de overhand. Wat een zegen dat er dan coaches zijn die je helpen om te achterhalen waar het voor jou om draait! 

Ik ken Joris inmiddels bijna een kwarteeuw en regelmatig hebben we het samen over onderwerpen als het bovenstaande. De keuzes waarmee je te maken krijgt in het leven. In de kroeg of onder het genot van een goed glas wijn aan tafel, bij hem of bij mij. Scherp, geduldig en prikkelend zijn termen die kenmerkend zijn voor Joris. Net als niet te snel willen oordelen, maar nog net even doorvragen waarmee je aan het denken wordt gezet. Fijn zo'n coach als vriend!

Marius

 

Joris GroenendijkJoris Groenendijk

Bezoekadres:

Provincialeweg 24
3981 AP Bunnik

joris@ruimtevoormeer.nl
06-12 60 18 19

nieuwsbriefOp de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de Hersenspinsels van Ruimte voor Meer!

Naam *
Voer naam in
E-mail *
Voer e-mailadres in.